Fotografiile care au schimbat lumea

1. Se intampla pe undeva prin martie 1993 cand Kevin Carter era atasat la misiunea ONU “Operation Lifeline” in Sudanul de Sud. Era o pauza de 30 de minute cand fotograful nostru, atras de un scancet, observa o fetita sudaneza subnutrita care se odihnea putin. Incerca sa ajunga la centrul de distribuire a hranei. Nu trec cateva minute si langa ea se aseaza un vultur. Carter asteapta in jur de 20 de minute sa obtina un efect mai dramatic in care vulturul isi deschide aripile. Intr-un final acesta apasa pe declansator, moment in care vulturul pleaca. Carter sufera un soc, spune ca vrea sa-si imbratiseze fiica. La scurt timp dupa aceasta urmeaza sa-si puna capat zilelor.

Kevin Carter - Pulizer
de Kevin Carter pe 11 martie 1993

2. La data de 1 februarie 1968, fotograful Eddie Adams de la “Associated Press” reuseste sa surprinda acest cadru. In Vietnam, Nguyen Ngoc Loan, seful politiei locale il executa pe prizonierul Nguyen Van Lem. Un an mai tarziu Eddie Adams primeste premiul Pulitzer pentru aceasta fotografie. De asemenea exista si o inregistrare video a scenei, insa poza facuta de Eddie a fost considerata mult mai sugestiva.

Eddie Adams cadru in Vietnam
by Eddie Adams

3. Omayra Sánchez avea 13 ani cand vulcanul Nevado del Ruiz a erupt. Aceasta a fost prinsa intre daramaturile propriei case si a stat timp de 3 zile in apa care ii ajungea la nivelul gatului. Fotoreporterul Frank Fournier a surprins acest cadru cu cateva ore inainte ca aceasta sa moara. Desi anuntate de reprezentantii de la Crucea Rosie, autoritatile nu au putut interveni in timp util, iar decesul s-a produs din cauza hipotermiei.

Cu cateva ore inainte sa moara
de Frank Fournier

4. O fotografie care a reusit sa atraga atentia lumii intregi, il surprinde pe Hector Peterson, in varsta de 13 ani, cum moare in bratele lui Mbuyisa Makhubo, dupa ce a fost impuscat de un politist la data de 16 iunie 1976 in timpul revoltei din Soweto, Africa de Sud. Poza a fost facuta de Sam Nzima.

Impuscat de un politist
de Hector Peterson

5. “New York Construction Workers Lunching on a Crossbeam” este una din fotografiile celebre ale lumii, fiind facuta in timpul construirii GE Building din Rockefeller Center in 1932. Fotograful Charles C. Ebbets a imortalizat imaginea la data de 29 septembrie 1932 si a fost publicata la 2 octombrie acelasi an, in New York Herald Tribune. Imaginea a fost surprinsa de la nivelul 69 al cladirii!

New York Construction Workers Lunching on a Crossbeam
de Charles C. Ebbets

6. Fotografia reprezinta momentul in care sergentul american a aflat ca in sacul de langa el se afla cel mai bun prieten al sau. Acesta a fost ucis in timpul razboiului din Golf din 1991, in urma unui schimb de focuri. Fotografia a fost facuta de David Turnley, insa la scurt timp dupa aparitia sa a fost restrictionata de Pentagon.

Razboiului din Golf, 1991
de David Turnley

7. “The Kiss” este cea mai sugestiva poza facuta la finalul celui de-al II-lea Razboi Mondial. Aceasta reprezinta Times Square in anul 1945, moment fericit pentru toata lumea,care iesise pe strada pentru a sarbatori terminarea razboiului. Autorul acestei poze este Alfred Eisenstaedt.

The Kiss
de Alfred Eisenstaedt

8. Un personaj extrem de controversat, Albert Einstein nu s-a rezumat doar la fizica, domeniul in care a reusit sa modifice principiile universal acceptate pana la el. A oferit umanitatii si una din cele mai amuzante poze care il infatiseaza, aceasta fiind de atunci o muza chiar si pentru diverse imprieuri pentru tricouri. Poza a fost facuta la data de 14 martie 1951 de Arthur Sasse.

Albert Einstein
de Arthur Sasse

9. Portretul primului ministru al Marii Britanii, Winston Churchill, a devenit celebru in toata lumea. Acesta a fost suprins in timpul unei vizite oficiale in Ottawa. Autorul fotografiei este Yousuf Karsh, nume devenit celebru tocmai datorita acestei poze. Se pare ca portretul lui Winston Churchill este cea mai reprodusa fotografie din istorie. Ilustratia primului ministru a aparut si pe coperta revistei Life.

Winston Churchill
de Yousuf Karsh

10. Fotograful american Richard Drew a surprins o imagine din timpul atacurilor teroriste de la Wolrd Trade Center, care a socat intreaga planeta. A reusit sa imortalizeze pe cineva care din cauza panicii s-a aruncat in gol de la etajele superioare ale cladirii.

Atacurile teroriste de la Wolrd Trade Center
de Richard Drew
  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter

5 thoughts on “Fotografiile care au schimbat lumea”

  1. chiar k…super tare articolul..chiar nu stiam multe dintre cele scrise pe acolo :P

  2. Felicitari pentru ce ai facut tu aici,sunt superbe insa ipostazele in care sunt surprinse acele persoane nu sunt chiar superbe insa sunt lucruri pe care nu trebuie sa nu le acceptam pentru ca este opera noastra,a tuturor din pacate :( . Astept si alte poze si sper ca din ele multi sa traga multe concluzii si sa gandeasca altfel.multumesc pt poze!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *