A murit Pavarotti!

Luciano Pavarotti

Tenorul italian s-a stins din viata in aceasta dimineata la vila sa din Modena, dupa o lunga suferinta.

Luciano Pavarotti a fost operat in iulie 2006, la New York, de cancer la pancreas. Starea sa de sanatate s-a agravat azi-noapte, in aceasta dimineata fiind inregistrat decesul, a anuntat agentia ANSA, citata de AFP. Pe 12 octombrie ar fi implinit 72 de ani.

Artistul a fost spitalizat pe 8 august la Modena, in nordul tarii, din cauza unei „stari febrile”, iar pe 25 august a fost externat, continuandu-si perioada de convalescenta acasa. Marele tenor nu a mai aparut in public dupa ce a fost operat.

La inceputul verii, in cadrul unei ceremonii muzicale organizate in onoarea tenorului pe insula Ischia, aflata la sud de Neapole, sotia sa a dat asigurari ca acesta se simte bine si pregateste un disc, „Pavarotti&Friends”.

Pavarotti a debutat pe scena in 1961 si a interpretat multe roluri celebre. Cu rolul din opera lui Donizetti “La fille du regiment” interpretat in 1972 la Metropolitan Opera din New York a obtinut un record de 17 bis-uri.

Tenorul a jucat in multe opere televizate, a castigat numeroase premii Grammy, discuri de aur si discuri de platina. Pavarotti gazduia anual concertele caritabile “Pavarotti And Friends” in orasul sau natal, Modena, unde interpreti din diverse stiluri muzicale cantau in scoip caritabil. Printre concerte s-au numarat cele dedicate victimelor din Bosnia, Guatemala, Kosovo, Irak si copiilor soldati.

Pe 12 decembrie 1998 a devenit primul si, pana in prezent, unicul interpret de opera care a aparut in emisiunea Saturday Night Live, cantand alaturi de Vanessa L. Williams. Tenorul a mai cantat impreuna cu trupa de rock irlandeza U2, in 1995.

In 1998, Pavarotti a fost recompensat cu Grammy Legend Award, un premiu acordat numai in ocazii speciale si decernat, de la crearea lui in 1990, doar unui numar de 15 celebritati din industria muzicii.

In 2003, tenorul a lansat ultima sa compilatie, “Ti Adoro”, pe care a abordat stilul “popera”. In ultima parte a vietii s-a casatorit cu asistenta sa personala, Nicoletta Mantovani, cu care a avut doi copii, dintre care doar unul a supravietuit, Alice.

Pavarotti a cantat ultima data intr-o opera la Metropolitan Opera din New York, pe 13 martie 2004. Atunci a fost aplaudat timp de 12 minute pentru rolul Mario Cavaradossi din “Tosca” de Giacomo Puccini.

In februarie 2006, Pavarotti a cantat aria “Nessun Dorma”, in deschiderea Jocurilor Olimpice de iarna de la Torino, Italia, primind cele mai indelungate aplauze ale noptii din partea publicului international.

In 2004 a inceput turneul de adio, la varsta de 69 de ani. Operatia la pancreas a intrerupt turneul de adio al lui Pavarotti, care incepuse cu doi ani in urma si pe care tenorul nu a mai fost capabil sa-l incheie.

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *